Ali ste vedeli, da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 € za oblačila in 150€ za čevlje? Da v povprečju Zemljani zapravimo skoraj 1,3 milijona € na sekundo? Naše nakupovalne navade gredo v nebo! V zadnjih 40-tih letih se je količina ladijskega transporta povečala za kar 250%.

In kaj imajo ob tem skupnega nakupovanje, fotografija in ekologija? Na videz nezdružljivo, a vendarle marsikaj. Vsi ti podatki so vzpodbudili priznano fotografinjo Urško Košir iz Studia Železna, da je ob dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, skupaj s partnerji Inštituta za zdravje in okolje in Turizmom Ljubljana, otvorila fotografsko razstavo Gaja – ena sama, na Krakovskem nasipu v Ljubljani, pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in gospoda župana, Zorana Jankovića. Razstava se je kasneje preselila v Novo mesto, kjer je bila v sodelovanju s Turizmom Novo mesto in pod častnim pokroviteljstvom gospoda župana, Gregorja Macedonija, na ogled na Glavnem trgu. Razstava je trenutno na ogled v City center Celje.
 
Razstava upodablja problematiko aktualnega življenjskega sloga, kot so brezglavo potrošništvo, uničevanje krajine ter podnebne spremembe, ki se na različne načine kažejo na kakovosti našega življenja in vplivajo na naše zdravje. Naslov razstave je izpeljan iz reka »Mama je ena sama.«
 
Za projekt je avtorico navdihnila pokojna stara mama Marija, ki jo je preko življenja na kmetiji vzgajala in izobraževala o pomenu in odnosu do narave, na dan otvoritve razstave pa bi praznovala okroglih 95 let. Tudi naša Zemlja oziroma mama Gaja je ena sama, kar je fotografinji služilo kot inspiracija pri zasnovi projekta: »Gaja je ena sama in si nikakor ne zasluži takšnega nehvaležnega ravnanja s svojimi viri. Ukrepati moramo sedaj, vsi skupaj, vključno s politiko in še posebej korporacijami, preden bo prepozno. Žal je trenutno pri sprejemanju “zelenih” odločitev še vedno na prvem mestu koristoljubje. Če se navežem na znan indijanski pregovor: Ko bomo posekali zadnje drevo, ujeli zadnjo ribo in zastrupili zadnjo kapljo vode, bomo spoznali, da se od denarja ne da živeti. In potem nam res ostane samo še pobeg na Mars,« poudarja fotografinja, ki v svoje projekte rada vključi lepoto in moč žensk. 

Razstava bo v Citycentru na ogled na Glavnem trgu, do 13.9.2022, nato pa potuje še v Koper.